« Terug naar de woordenlijst

Vulva

Het gebied rondom de grote schaamlippen. Vulvair betekent ‘met betrekking tot de vulva’.

Vulva

De vulva is het uitwendige deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan en omvat een groter gebied dan vaak wordt gedacht. Hoewel het woord in de volksmond soms synoniem wordt gebruikt voor ‘schaamlippen’, is de vulva in feite het gehele perineale gebied dat de vrouwelijke uitwendige geslachtsorganen omvat.

Terminologie en Betekenis

Het woord “vulva” is afkomstig uit het Latijn, waar het de betekenis had van ‘schaamspleet’. Een ander woord dat soms wordt gebruikt om de vulva aan te duiden is “pudendum”. De term “vulvair” wordt gebruikt om aan te geven dat iets betrekking heeft op de vulva.

Anatomische Kenmerken

De vulva omvat verschillende structuren, waaronder de grote en kleine schaamlippen, de clitoris en de vaginale opening. Elk van deze onderdelen heeft zijn eigen functie en betekenis in het vrouwelijke voortplantingssysteem.

Taalkundige en Culturele Evolutie

De betekenis van het woord “vulva” is in de loop van de tijd geëvolueerd. Hoewel het traditioneel een breder anatomisch gebied beschrijft, wordt het tegenwoordig vaak in een beperktere zin gebruikt. Dit is het gevolg van veranderingen in zowel medisch begrip als culturele attitudes ten opzichte van vrouwelijke anatomie.

« Terug naar de woordenlijst