« Terug naar de woordenlijst

Vesiculae seminalis

Zaadblaasjes.

Vesiculae Seminalis

De vesiculae seminalis, ook bekend als de zaadblaasjes, zijn klieren die deel uitmaken van het mannelijke voortplantingssysteem. Ze zijn gelegen achter de blaas en boven de prostaatklier en spelen een cruciale rol in de productie van sperma.

Functie en Kenmerken

De belangrijkste functie van de vesiculae seminalis is het produceren van een vloeistof die zich mengt met spermacellen om sperma te vormen. Deze vloeistof bevat verschillende stoffen, waaronder fructose, die energie leveren aan de spermacellen, en andere enzymen die bijdragen aan de beweeglijkheid en levensvatbaarheid van het sperma.

Anatomische Locatie

Anatomisch gezien zijn de vesiculae seminalis paarvormige structuren die zich achter de blaas en boven de prostaat bevinden. Ze zijn verbonden met de zaadleiders, die het sperma naar de urethra transporteren tijdens de ejaculatie.

Medische Relevantie

De vesiculae seminalis kunnen worden beïnvloed door verschillende medische aandoeningen, zoals infecties, cysten of tumoren. In dergelijke gevallen kunnen diagnostische tests zoals een echografie of MRI nodig zijn voor evaluatie. Behandeling kan variëren van antibiotica tot chirurgische interventie, afhankelijk van de aard en ernst van de aandoening.

De vesiculae seminalis zijn een belangrijk onderdeel van het mannelijke voortplantingssysteem.

« Terug naar de woordenlijst