« Terug naar de woordenlijst

Vertigo, beter bekend als duizeligheid, is een symptoom waarbij iemand een gevoel van beweging of draaiing ervaart terwijl hij of zij in feite stilstaat. Dit kan gepaard gaan met andere symptomen zoals misselijkheid, braken en evenwichtsproblemen.

Oorzaken

Vertigo kan verschillende oorzaken hebben, variërend van goedaardige tot meer ernstige medische aandoeningen. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD): Een veelvoorkomende vorm van vertigo die optreedt bij veranderingen in de positie van het hoofd.
  • Menière’s ziekte: Een aandoening van het binnenoor die ernstige duizeligheid kan veroorzaken, samen met gehoorverlies en tinnitus.
  • Vestibulaire neuritis: Ontsteking van de evenwichtszenuw in het binnenoor.

Diagnostiek

De diagnose van vertigo wordt meestal gesteld op basis van de symptomen, medische geschiedenis en verschillende tests zoals gehoortests en evenwichtstests. In sommige gevallen kunnen aanvullende beeldvormende onderzoeken zoals een MRI of CT-scan nodig zijn.

Behandeling

De behandeling van vertigo is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Dit kan variëren van eenvoudige oefeningen en medicatie om de symptomen te verlichten tot meer invasieve behandelingen zoals chirurgie in ernstige gevallen.

Bij aanhoudende of ernstige symptomen van vertigo, is het belangrijk om medische hulp te zoeken voor een juiste diagnose en behandeling.

.

« Terug naar de woordenlijst