« Terug naar de woordenlijst

Vellus

Pigmentloos dun (donsachtig) haar dat na de geboorte ontstaat. Dit wordt ook aangeduid met nesthaar.

Vellus

Vellus is de term die gebruikt wordt voor het fijne, zachte, pigmentloze haar dat na de geboorte op het menselijk lichaam verschijnt. Dit type haar staat ook wel bekend als nesthaar en is anders dan het meer gepigmenteerde en grovere terminale haar dat zich meestal ontwikkelt tijdens de puberteit.

Kenmerken

Vellus haar is dun en donsachtig en komt voor op bijna alle delen van het lichaam, met uitzondering van de handpalmen, voetzolen en slijmvliezen. Het heeft meestal geen pigment en is daarom vaak licht van kleur.

Functies

De primaire functies van vellus haar zijn het bieden van thermische isolatie en het helpen bij de verdamping van zweet. Hoewel het minder opvallend is dan terminaal haar, speelt het een belangrijke rol in de algehele huidgezondheid.

Medische Context

In sommige medische aandoeningen of situaties kan vellus haar veranderen. Bijvoorbeeld, bij bepaalde hormonale veranderingen of aandoeningen zoals anorexia nervosa kan vellus haar prominenter worden. Daarnaast kan het gebruik van bepaalde medicijnen leiden tot veranderingen in de groei of structuur van vellus haar.

Vellus haar is een normaal en natuurlijk kenmerk van de menselijke huid en speelt een rol in verschillende fysiologische processen.

« Terug naar de woordenlijst