« Terug naar de woordenlijst

Vas deferens

Zaadleider. Meervoud vasa deferentia.

Vas Deferens

Het vas deferens, ook bekend als de zaadleider, is een gespierde buis die een cruciale rol speelt in het mannelijke voortplantingssysteem. Het is verantwoordelijk voor het transporteren van spermacellen van de bijbal naar de urethra. Het meervoud van vas deferens is “vasa deferentia.”

Anatomische Locatie

Anatomisch gezien begint het vas deferens in de bijbal en loopt het door de liesstreek om uiteindelijk te eindigen in de prostaatklier, waar het zich vermengt met andere klieren om het ejaculaat te vormen.

Functie

De primaire functie van het vas deferens is het vervoeren van spermacellen tijdens het ejaculatieproces. De buis is bekleed met een gladde spierlaag die samentrekt om de spermacellen voort te stuwen.

Medische Relevantie

Het vas deferens is een belangrijk onderdeel in verschillende medische procedures, waaronder vasectomie, een vorm van mannelijke anticonceptie waarbij het vas deferens wordt doorgesneden of geblokkeerd om de doorvoer van sperma te voorkomen.

In sommige gevallen kan het vas deferens worden aangetast door infecties, obstructies of andere medische aandoeningen die de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. Diagnostische tests zoals een echografie of MRI kunnen worden gebruikt om de structuur en functie van het vas deferens te evalueren.

Het vas deferens is een essentieel onderdeel van het mannelijke voortplantingssysteem en speelt een sleutelrol in de vruchtbaarheid en voortplanting.

« Terug naar de woordenlijst