« Terug naar de woordenlijst

Vaginaplastiek

Plastisch-chirurgische ingreep waarbij een vaginale holte wordt gemaakt of een bestaande vagina dieper of wijder wordt gemaakt.

Vaginaplastiek

Vaginaplastiek is een plastisch-chirurgische procedure waarbij een vaginale holte wordt gecreëerd of een bestaande vagina wordt aangepast om deze dieper of wijder te maken. Deze ingreep kan om verschillende redenen worden uitgevoerd en is vaak een belangrijke stap in de medische transitie voor transgender vrouwen. Het kan ook worden toegepast bij cisgender vrouwen die geboren zijn zonder vagina of na trauma.

Medische Indicaties

De indicaties voor vaginaplastiek kunnen variëren en zijn afhankelijk van de individuele medische en psychologische behoeften van de patiënt. Voorbeelden van medische indicaties zijn vaginale agenesie, waarbij de vagina niet volledig is ontwikkeld, of na genitale verminking.

Procedure

De procedure kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van de behoeften van de patiënt en de expertise van de chirurg. Dit kan variëren van het gebruik van huid- of darmlappen tot meer geavanceerde technieken zoals het gebruik van weefselexpanders. Bij transgender vrouwen kan vaak de huid van de penis worden gebruikt.

Nazorg en Herstel

Na de operatie is er meestal een periode van herstel nodig, waarbij regelmatige medische opvolging en mogelijk aanvullende behandelingen zoals dilatatie (het oprekken van de nieuwe vaginale holte) kunnen worden aanbevolen.

Toegang tot Zorg

Toegang tot deze vorm van chirurgie kan variëren afhankelijk van de medische infrastructuur, de beschikbaarheid van gespecialiseerde zorg en de ziektekostenverzekering van de patiënt. Het is belangrijk dat patiënten toegang hebben tot uitgebreide voorlichting en psychosociale ondersteuning voor, tijdens en na de procedure.

Vaginaplastiek is een complexe chirurgische ingreep die kan bijdragen aan het verbeteren van de levenskwaliteit voor veel mensen. Zoals bij elke chirurgische procedure, is het belangrijk om een grondige medische evaluatie te ondergaan en de risico’s en voordelen zorgvuldig af te wegen.

« Terug naar de woordenlijst