« Terug naar de woordenlijst

Uroloog

Een uroloog onderzoekt en behandelt ziekten aan urinewegen en aan mannelijke voortplantingsorganen. De urinewegen bestaan uit nieren, urineleiders, blaas, plasbuis, en voor zover van toepassing ook de prostaat en zaadballen. Een uroloog houdt zich ook bezig met de behandeling van incontinentie.

Uroloog

De uroloog is een medisch specialist die zich richt op het diagnosticeren en behandelen van aandoeningen van de urinewegen en de mannelijke voortplantingsorganen. Hieronder vallen onder meer de nieren, urineleiders, blaas, plasbuis, prostaat en zaadballen.

Aandachtsgebieden

De uroloog behandelt een verscheidenheid aan aandoeningen zoals urineweginfecties, nierstenen, prostaatkanker en blaasaandoeningen. Daarnaast houdt de uroloog zich ook bezig met problemen als incontinentie, seksuele disfuncties en vruchtbaarheidsproblemen bij mannen.

Diagnostische methoden

Voor het stellen van een diagnose maakt de uroloog gebruik van verschillende onderzoekstechnieken. Deze kunnen variëren van urinetests en bloedonderzoeken tot beeldvormende technieken zoals echografie, CT-scans en MRI’s. Soms zijn er ook invasievere onderzoeken nodig, zoals cystoscopie of prostaatbiopsie.

Behandelmethoden

De behandelopties zijn divers en hangen af van de aard van de aandoening. Dit kan variëren van medicamenteuze behandeling en gedragstherapie bij incontinentie tot chirurgische ingrepen bij nierstenen of tumoren. Ook kunnen er hulpmiddelen zoals katheters of stimulatoren worden ingezet.

Samenwerking met andere specialisten

Gezien de overlappende gebieden van zorg kan de uroloog samenwerken met andere specialisten zoals endocrinologen, gynaecologen, nefrologen en oncologen. Deze samenwerking zorgt voor een multidisciplinaire aanpak, wat kan bijdragen aan een effectievere behandeling.

« Terug naar de woordenlijst