« Terug naar de woordenlijst

Urethra

Plasbuis.

Urethra: Anatomie en Functie

Definitie

De urethra, ook bekend als de plasbuis, is een buisvormig orgaan dat de blaas verbindt met de externe omgeving. Het dient als het primaire kanaal voor de uitscheiding van urine uit het lichaam.

Anatomische Locatie

Bij mannen loopt de urethra door de prostaat en de penis, terwijl het bij vrouwen een veel korter traject heeft, dat uitmondt net boven de vaginale opening. De lengte en het traject van de urethra verschillen dus tussen mannen en vrouwen, wat invloed heeft op de prevalentie van bepaalde aandoeningen.

Fysiologische Rol

De urethra heeft als hoofdfunctie het transporteren van urine van de blaas naar buiten. Het bevat sluitspieren die helpen bij het reguleren van de urinestroom, waardoor zowel vrijwillige als onvrijwillige urinelozing wordt gecontroleerd.

Medische Overwegingen

Aandoeningen van de urethra kunnen variëren van infecties zoals urethritis tot structurele problemen zoals stricturen. Symptomen kunnen pijn, branderig gevoel tijdens het plassen en problemen met de urinestroom omvatten. Diagnostische tests kunnen urinetests en beeldvormende onderzoeken zoals een cystoscopie omvatten.

Toegang tot Zorg

Voor aandoeningen van de urethra is gespecialiseerde zorg vaak noodzakelijk. Urologen zijn de specialisten die zich bezighouden met aandoeningen van de urinewegen.

« Terug naar de woordenlijst