« Terug naar de woordenlijst

Uitwendige geslachtsorganen

Bij meisjes: onderste 2/3 deel van de vagina, clitoris, schaamlippen. Bij jongens: penis en balzak.

Uitwendige geslachtsorganen

De uitwendige geslachtsorganen, ook wel bekend als de externe genitaliën, zijn het zichtbare deel van het voortplantingssysteem bij mensen. Deze organen spelen een cruciale rol bij seksuele functies en reproductie. Hieronder beschrijven we de uitwendige geslachtsorganen bij zowel meisjes als jongens.

Bij meisjes:

  1. Onderste 2/3 deel van de vagina: Dit is het gedeelte van de vagina dat zich aan de buitenkant bevindt. Het is het toegangspunt tot de inwendige geslachtsorganen en speelt een belangrijke rol bij geslachtsgemeenschap en de doorgang van menstruatiebloed.
  2. Clitoris: De clitoris is een zeer gevoelig orgaan dat zich bovenaan de vulva bevindt. Het is sterk betrokken bij seksuele opwinding en plezier. Het heeft geen directe rol in reproductie maar is essentieel voor seksuele genot.
  3. Schaamlippen: De schaamlippen bestaan uit de binnenste (labia minora) en buitenste (labia majora) schaamlippen. Ze beschermen de gevoelige delen van de vulva en spelen ook een rol bij seksuele opwinding.

Bij jongens:

  1. Penis: De penis is het mannelijke orgaan voor geslachtsgemeenschap en urineren. Het bevat zwellichamen die zich vullen met bloed tijdens een erectie, waardoor penetratie mogelijk wordt.
  2. Balzak: De balzak, of scrotum, is een zakachtige structuur die de testikels (teelballen) omhult. De temperatuur in de balzak is lager dan de lichaamstemperatuur, wat cruciaal is voor de juiste productie van sperma.

Eventuele zorgen of problemen met betrekking tot deze organen moeten worden besproken met een medische professional om passende zorg en begeleiding te krijgen.

« Terug naar de woordenlijst