« Terug naar de woordenlijst

Trombose

Vorming van stolsel in een bloedvat.

Trombose

Trombose is een medische term die verwijst naar de abnormale vorming van een stolsel of bloedprop in een bloedvat. Deze stolsels, ook wel trombi genoemd, kunnen zich vormen in aders (veneuze trombose) of slagaders (arteriële trombose) en kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

De vorming van een trombus is een complex proces dat kan optreden om verschillende redenen, waaronder:

  1. Stollingsstoornissen: Problemen met het stollingssysteem van het bloed kunnen leiden tot een verhoogd risico op trombose. Dit kan erfelijk zijn of het gevolg zijn van andere medische aandoeningen.
  2. Verwondingen aan bloedvaten: Beschadiging van de binnenwand van een bloedvat kan de stolling activeren en de vorming van een stolsel veroorzaken.
  3. Langdurige immobiliteit: Zitten of liggen gedurende lange periodes, zoals bij langdurige bedrust of tijdens lange reizen, kan het risico op trombose verhogen.
  4. Risicofactoren: Andere risicofactoren voor trombose zijn obesitas, roken, het gebruik van bepaalde medicijnen, zwangerschap en bevalling, en bepaalde medische aandoeningen zoals kanker.

De gevolgen van trombose kunnen variëren van mild tot zeer ernstig. Als een bloedstolsel een bloedvat volledig afsluit, kan het de bloedtoevoer naar organen of weefsels belemmeren, wat kan leiden tot ernstige schade of zelfs de dood.

Behandeling van trombose omvat vaak het gebruik van anticoagulantia (bloedverdunners) om verdere stolselvorming te voorkomen en bestaande stolsels te behandelen. Het is belangrijk om medische hulp te zoeken als er tekenen of symptomen van trombose optreden, zoals zwelling, pijn, warmte of roodheid in een arm of been, kortademigheid of pijn op de borst.

Trombose is een serieuze medische aandoening en vereist professionele diagnose en behandeling. Het begrijpen van de risicofactoren en symptomen is belangrijk om tijdig in te grijpen en ernstige complicaties te voorkomen.

« Terug naar de woordenlijst