« Terug naar de woordenlijst

Travestiet

Een travestiet is iemand die zich bij tijd en wijlen verkleedt en voordoet als iemand van het andere geslacht. Soms wordt travestiet afgekort tot TV.

Bij mannelijke travestieten uit zich dit in het dragen van vrouwelijke kleding, make-up, vrouwelijke sieraden, vrouwelijke schoenen (bijvoorbeeld hoge hakken), pruiken, kunstmatige borsten en soms ook het afplakken van de penis. Bij vrouwelijke travestieten uit dit in het dragen van mannelijke kleding, mannelijke schoenen, geen make-up, kort haar en het zo plat mogelijk maken van de borsten.

Travestieten gedragen zich in het dagelijkse leven niet als travestiet. Veel mensen (vooral mannen) zijn travestieten zonder dat collega’s, familie of ander bekenden dat weten. Travestieten zijn meestal heteroseksueel en het zijn in meerderheid mannen.

De redenen voor travestie lopen uiteen. Het kan te maken hebben met seksuele opwinding, er zich in het algemeen goed bij voelen, een essentieel onderdeel van zijn of haar geluk, of vaak ook zonder aanwijsbare redenen. Ook kan travestie een performance vormen die op kunstzinnige wijze sekse- en gender-normativiteit aan de kaak stelt – dit is het geval bij dragkings en dragqueens die respectievelijk mannelijke en vrouwelijke eigenschappen karikaturaal uitvergroten.

« Terug naar de woordenlijst