« Terug naar de woordenlijst

Transitie

Sociaal, mentaal en/of fysiek proces dat een trans persoon doormaakt om te kunnen leven in het gewenste gender en/of de gewenste genderidentiteit. De administratieve wijziging van geslacht en/of geslachtsaanpassende behandeling kunnen onderdeel zijn van dit proces. Ook intersekse personen kunnen zo’n transitie doormaken; het is hun eigen keuze of zij zichzelf dan wel of niet als trans identificeren.

In de context van gender verwijst de term “transitie” naar het proces waarbij een individu zijn of haar genderidentiteit in overeenstemming brengt met zijn of haar fysieke verschijning en/of sociale rol. Dit kan op verschillende manieren en in verschillende gradaties gebeuren, afhankelijk van het individu. De transitie kan medische, sociale en/of juridische aspecten omvatten.

  1. Medische Transitie: Dit kan hormoontherapie omvatten, evenals verschillende soorten chirurgie zoals borstverwijdering (mastectomie) of borstvergroting, gezichtsveranderingen, en geslachtsbevestigende operaties. Niet iedereen kiest voor een medische transitie, en sommige mensen kiezen alleen voor bepaalde medische interventies maar niet voor andere.
  2. Sociale Transitie: Dit betreft de manier waarop een persoon zich presenteert in de samenleving, inclusief naam, kleding, en persoonlijke voornaamwoorden. Sociale transitie kan ook veranderingen in het dagelijks leven omvatten, zoals de manier waarop iemand zich kleedt, de badkamer die ze gebruiken, en hoe ze worden aangesproken (bijvoorbeeld met “hij” of “zij” of andere voornaamwoorden).
  3. Juridische Transitie: Dit omvat het wijzigen van officiële documenten zoals identiteitskaarten, paspoorten, en rijbewijzen om het juiste geslacht en de juiste naam weer te geven. In veel landen is hiervoor een juridische procedure vereist.

Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen alle aspecten van een transitie zal doorlopen. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld alleen een sociale transitie ondergaan, terwijl anderen ook medische en juridische stappen kunnen nemen. De transitie is een zeer persoonlijk proces en verschilt van persoon tot persoon.

Daarnaast is het ook belangrijk om te begrijpen dat transitie niet noodzakelijkerwijs een lineair of eindig proces is. Genderidentiteit kan vloeiend zijn en sommige mensen blijven hun hele leven in transitie.

Kortom, “transitie” in de context van gender is een complex en individueel proces dat kan bestaan uit een reeks van stappen en veranderingen om iemands genderidentiteit en -expressie in lijn te brengen met hun eigen gevoel van zelf.

« Terug naar de woordenlijst