« Terug naar de woordenlijst

Testiculaire Sperma Extractie

Het afnemen van sperma direct vanuit de zaadbal. Dit kan onderdeel zijn van een vruchtbaarheidsbehandeling als geen zaadcellen in het sperma worden aangetroffen.

Testiculaire Sperma Extractie

Testiculaire Sperma Extractie (TESE) is een medische procedure waarbij sperma direct uit de testikels wordt gehaald. Deze methode wordt doorgaans gebruikt bij mannen die kampen met azoöspermie, een aandoening waarbij er geen zaadcellen in het sperma worden aangetroffen.

Procedure

De TESE wordt meestal uitgevoerd onder algehele narcose of lokale verdoving. Een klein stukje testikelweefsel wordt chirurgisch verwijderd, waarna dit in het laboratorium wordt onderzocht om zaadcellen te identificeren en isoleren. Het geëxtraheerde sperma kan vervolgens gebruikt worden in vruchtbaarheidsbehandelingen zoals In Vitro Fertilisatie (IVF) of Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI).

Wanneer is het geschikt?

TESE is voornamelijk bedoeld voor mannen die azoöspermie hebben als gevolg van een obstructie, schade aan de testikels of andere medische redenen. Het kan ook nuttig zijn voor mannen die eerder een sterilisatie hebben ondergaan maar nu toch kinderen willen krijgen.

Succeskansen

De slagingskans van TESE is afhankelijk van een aantal factoren zoals de oorzaak van de azoöspermie en de kwaliteit van het testikelweefsel. Het is belangrijk om de mogelijkheden en verwachtingen te bespreken met een vruchtbaarheidsspecialist.

Bijwerkingen en risico’s

Zoals elke chirurgische ingreep kent ook TESE risico’s, waaronder infecties, bloedingen en pijn. In zeldzame gevallen kan het verwijderen van testikelweefsel leiden tot een verlaagde testosteronproductie.

Testiculaire Sperma Extractie kan een waardevolle optie zijn voor mannen die te maken hebben met onvruchtbaarheid door azoöspermie. Een gespecialiseerde arts kan je adviseren over de geschiktheid van deze behandeling in jouw specifieke situatie.

« Terug naar de woordenlijst