« Terug naar de woordenlijst

Syndroom

Groepkenmerken die behoren bij één aandoening. Ziektebeeld.

Syndroom

Een syndroom is een verzameling van symptomen, tekenen en kenmerken die gezamenlijk voorkomen en geassocieerd zijn met een bepaalde aandoening of ziektebeeld. Het is een term die vaak gebruikt wordt in de medische wereld om een complex van gerelateerde symptomen te beschrijven, waarbij de onderliggende oorzaak niet altijd duidelijk is.

Kenmerken en diagnose

Bij het diagnosticeren van een syndroom worden meestal meerdere symptomen in overweging genomen, en vaak is er een bepaalde combinatie van symptomen nodig voor een definitieve diagnose. Tests en medisch onderzoek kunnen gebruikt worden om de aanwezigheid van het syndroom te bevestigen, hoewel sommige syndromen voornamelijk worden gediagnosticeerd op basis van klinische observaties.

Verschillende typen

Er zijn vele verschillende soorten syndromen, variërend van genetische aandoeningen zoals het syndroom van Down, tot neurologische beelden zoals het carpaletunnelsyndroom. Syndromen kunnen invloed hebben op bijna elk orgaansysteem in het lichaam en kunnen zich manifesteren in een breed scala aan symptomen.

Curiositeiten

Hoewel de term “syndroom” vaak wordt geassocieerd met medische aandoeningen, wordt hij ook gebruikt in andere disciplines zoals de psychologie en sociologie om complexen van gedragingen of sociale fenomenen te beschrijven. Voorbeelden hiervan zijn het stockholmsyndroom en het impostorsyndroom.

« Terug naar de woordenlijst