« Terug naar de woordenlijst

Subcutaan

Onderhuids.

Subcutaan

De term “subcutaan” verwijst naar iets dat onder de huid plaatsvindt of daarin wordt ingebracht. Deze term wordt veelal gebruikt in de context van medische behandelingen en procedures, zoals het toedienen van medicatie of het inbrengen van implantaten.

Toepassingen in de geneeskunde

In de geneeskunde wordt de subcutane toedieningsroute vaak gebruikt voor medicijnen die langzaam moeten worden opgenomen door het lichaam. Insuline is een voorbeeld van een medicijn dat subcutaan kan worden toegediend. Andere voorbeelden zijn bepaalde vaccins en hormoontherapieën.

Technieken en instrumenten

Subcutane injecties worden meestal toegediend met behulp van een kleine naald. Het doel is om het medicijn in het vetweefsel net onder de huid te injecteren, waar het langzaam kan worden opgenomen in de bloedbaan. Voor deze injecties worden vaak speciale naalden en spuiten gebruikt om de procedure zo pijnloos mogelijk te maken.

Voordelen en overwegingen

Een van de voordelen van subcutane toediening is dat het over het algemeen minder pijnlijk is dan intramusculaire of intraveneuze injecties. Bovendien kunnen sommige medicijnen effectiever zijn wanneer ze subcutaan worden toegediend. Echter, er zijn ook beperkingen, zoals het maximale volume dat kan worden geïnjecteerd en mogelijke lokale reacties op de injectieplaats.

« Terug naar de woordenlijst