« Terug naar de woordenlijst

Stria

Huidstriem.

Stria

Stria, ook wel bekend als huidstriem of striae, is een vorm van littekenweefsel dat op de huid verschijnt als gevolg van het snel uitrekken van de huid. Dit verschijnsel komt vaak voor tijdens perioden van snelle groei of veranderingen in het lichaam, zoals de puberteit, zwangerschap of snelle gewichtstoename.

Vorming en uiterlijk

Striae ontstaan wanneer de middelste laag van de huid, de dermis, wordt uitgerekt tot een punt waarop de collageenvezels scheuren. Dit leidt tot dunne, lijnvormige littekens die aanvankelijk rood, paars of roze kunnen zijn. Na verloop van tijd kunnen ze vervagen tot een zilverachtige of witte kleur.

Risicofactoren

Hoewel iedereen striae kan ontwikkelen, zijn er bepaalde risicofactoren die de kans hierop vergroten. Dit zijn onder andere genetische aanleg, hormonale veranderingen en huidtype. Ook het gebruik van corticosteroïde crèmes kan de huid verzwakken en de vorming van striae bevorderen.

Preventie en behandeling

Er is een breed scala aan crèmes, oliën en andere producten op de markt die beweren striae te kunnen voorkomen of verminderen, maar het wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit hiervan is beperkt. Sommige dermatologische behandelingen, zoals microdermabrasie of lasertherapie, kunnen de zichtbaarheid van striae enigszins verminderen. Echter, het is belangrijk te noteren dat volledige verwijdering vaak niet mogelijk is.

« Terug naar de woordenlijst