« Terug naar de woordenlijst

Steroïde

Verbinding afgeleid van koolwaterstof, gekenmerkt door een ringvormige structuur. Kenmerkend voor alle geslachtshormonen en  bijnierschorshormonen. Via diverse enzymen kunnen al deze hormonen door het lichaam worden gemaakt uit cholesterol en meestal ook in elkaar worden omgezet.

Steroïde

Een steroïde is een organische verbinding die gekenmerkt wordt door een specifieke ringvormige structuur, meestal bestaande uit koolstofatomen. Steroïden vormen de basis voor verschillende soorten hormonen in het lichaam, waaronder geslachtshormonen zoals testosteron en oestrogeen, evenals bijnierschorshormonen zoals cortisol.

Structuur en functie

Steroïden zijn in de basis afgeleid van koolwaterstoffen en hebben een kenmerkende vierdelige ringstructuur. Deze structuur is cruciaal voor hun biologische activiteit en functie. Ze zijn lipofiel, wat betekent dat ze gemakkelijk kunnen doordringen in celmembranen en direct kunnen interageren met de cellulaire machinerie, waaronder DNA, om de expressie van specifieke genen te reguleren.

Biosynthese en omzetting

Steroïden worden in het lichaam gesynthetiseerd uit cholesterol via diverse enzymatische routes. Het is interessant dat veel steroïdhormonen onderling converteerbaar zijn. Bijvoorbeeld, testosteron kan worden omgezet in oestrogeen door het enzym aromatase. Deze flexibiliteit in de biosynthese en omzetting van steroïden maakt het mogelijk voor het lichaam om snel te reageren op verschillende fysiologische behoeften.

Toepassingen en gebruik

Steroïden hebben een breed scala aan medische en niet-medische toepassingen. In de geneeskunde worden ze onder andere gebruikt voor de behandeling van inflammatoire aandoeningen, zoals astma en reumatoïde artritis, maar ook in hormoontherapieën. In de sportwereld worden anabole steroïden soms gebruikt om spiergroei en prestaties te bevorderen, hoewel dit gebruik vaak illegaal en potentieel schadelijk is.

Bijwerkingen en overwegingen

Hoewel steroïden veel nuttige toepassingen hebben, kunnen ze ook een reeks bijwerkingen veroorzaken, zoals gewichtstoename, verhoogde bloeddruk en verstoring van de normale hormoonbalans. Langdurig gebruik van hoge doses kan leiden tot ernstigere problemen zoals lever- en nierschade.

« Terug naar de woordenlijst