« Terug naar de woordenlijst

Stent

Een buisje om een ader, kanaal of opening open te houden. Meer specifiek bij intersekse en trans: een staaf voor het dieper en wijder maken van de vagina. De meer gebruikelijke naam is dilator.

Stent

Een stent is een medisch implantaat in de vorm van een buisje dat wordt gebruikt om een ader, kanaal of andere lichamelijke opening open te houden. Stents worden veelal toegepast in de cardiologie om verstopte bloedvaten te behandelen, maar ze hebben ook toepassingen in andere medische gebieden.

In de context van intersekse en transgender zorg wordt een stent, vaak aangeduid als dilator, gebruikt om de vagina dieper en wijder te maken.

Plaatsing en procedure

In de context van vaginale dilatatie wordt de stent of dilator manueel ingebracht en volgens een specifiek schema gebruikt om het gewenste resultaat te bereiken.

Toepassingen in intersekse en transgender zorg

Voor intersekse en transgender individuen kan het gebruik van een dilator deel uitmaken van het chirurgisch traject of als nabehandeling dienen om de diepte en breedte van de vagina te behouden of te verbeteren.

Andere toepassingen

Naast de bovengenoemde toepassingen worden stents ook gebruikt in de urologie, gastro-enterologie en pulmonologie, onder andere om urinewegen, galwegen en luchtwegen open te houden.

« Terug naar de woordenlijst