« Terug naar de woordenlijst

Serumwaarde

De hoeveelheid van een in het bloed voorkomende stof.

Serumwaarde

Serumwaarde duidt op de concentratie van een bepaalde stof in het bloedserum, het vloeibare deel van het bloed zonder cellen en stollingsfactoren. Dit is een gebruikelijke meting in laboratoriumonderzoeken om een indruk te krijgen van verschillende fysiologische en pathologische condities.

Laboratoriumonderzoek

Bij een laboratoriumonderzoek wordt een bloedmonster genomen, meestal via een ader in de arm. Het bloed wordt vervolgens gecentrifugeerd om het serum te scheiden van de bloedcellen. Dit serum wordt geanalyseerd om de concentratie van een of meerdere stoffen te meten, zoals hormonen, enzymen, elektrolyten en andere biomarkers.

Hormonen en andere stoffen

Serumwaarden worden vaak gebruikt om de hoeveelheid van verschillende hormonen in het bloed te meten. Bijvoorbeeld, de serumwaarde van schildklierhormoon kan inzicht geven in de werking van de schildklier. Dit is waardevolle informatie voor artsen bij het stellen van diagnoses en het bepalen van de juiste behandeling.

Interpretatie van resultaten

De interpretatie van serumwaarden hangt af van een reeks factoren, zoals leeftijd, geslacht, algemene gezondheidstoestand en andere individuele variabelen. Daarom is het van belang dat de resultaten worden geïnterpreteerd door gekwalificeerde medische professionals, die deze in de juiste context kunnen plaatsen.

« Terug naar de woordenlijst