« Terug naar de woordenlijst

Selective Estrogen Receptor Modulator

Stof die gedeeltelijk door sommige delen van het lichaam als oestrogeen (‘vrouwelijk geslachtshormoon’) wordt gezien en door andere delen juist niet.

Selective Estrogen Receptor Modulator (SERM)

Selective Estrogen Receptor Modulators, ofwel SERMs, zijn een klasse van geneesmiddelen die selectief de oestrogeenreceptoren in verschillende weefsels moduleren (‘aanspreken’). Afhankelijk van het weefsel kunnen SERMs als oestrogeen agonisten of antagonisten werken.

Werkingsmechanisme

SERMs hebben de unieke eigenschap dat ze op verschillende weefsels een uiteenlopend effect kunnen hebben. Bijvoorbeeld, het geneesmiddel Raloxifen is een oestrogeen agonist voor het skelet en de lever, wat betekent dat het de activiteit van oestrogeen in deze weefsels nabootst. Daarentegen werkt het als een oestrogeen antagonist in borstweefsel en endometrium, waardoor het de effecten van oestrogeen in deze weefsels blokkeert.

Medische toepassingen

De selectieve werking van SERMs maakt ze nuttig voor meerdere medische toepassingen:

  • Botdichtheid: Raloxifen en andere SERMs kunnen worden gebruikt om botverlies tegen te gaan, wat vooral relevant is voor postmenopauzale vrouwen.
  • Hormoonafhankelijke kankers: SERMs kunnen worden ingezet om de groei van bepaalde vormen van borstkanker te remmen.

Voor- en nadelen

De voordelen van SERMs omvatten hun vermogen om doelgericht te werken op specifieke weefsels. Echter, omdat ze niet in alle weefsels hetzelfde effect hebben, kunnen er bijwerkingen optreden die gerelateerd zijn aan hun antagonistische werking.

« Terug naar de woordenlijst