Secondair geslachtskenmerk
Lichamelijk kenmerken die door geslachtshormonen veroorzaakt worden, maar die niet direct met de voortplanting te maken hebben.
Secondair geslachtskenmerk
Secondaire geslachtskenmerken zijn fysieke kenmerken die zich ontwikkelen onder invloed van geslachtshormonen en die niet direct betrokken zijn bij het voortplantingsproces. Ze beginnen meestal te verschijnen tijdens de puberteit en verschillen tussen mannen en vrouwen.
Androgene invloeden
Onder invloed van androgenen, de zogenaamde ‘mannelijke geslachtshormonen’, ontwikkelen zich bij mannen kenmerken zoals:
- Baardgroei
- Adamsappel
- Lage stem
- Brede schouders
- Smalle heupen
- Schaam- en okselhaar
Mannelijke kaalheid kan ook als een secundair geslachtskenmerk worden beschouwd, omdat het doorgaans onder invloed van androgenen optreedt.
Oestrogene invloeden
Onder invloed van oestrogenen, de ‘vrouwelijke geslachtshormonen’, ontwikkelen zich bij vrouwen kenmerken zoals:
- Borstontwikkeling
- Brede heupen
- Schaam- en okselhaar
Schaamhaar en okselhaar, hoewel vaak geassocieerd met mannen, groeit ook bij vrouwen onder invloed van androgenen. Dat is de reden dat vrouwen met Compleet Androgeenongevoeligheidsyndroom (CAOS) geen of nauwelijks schaamhaar en okselhaar hebben.
Culturele en sociale aspecten
De perceptie van secondaire geslachtskenmerken varieert tussen culturen en kan ook invloed hebben op genderidentiteit en -expressie. Bij trans personen kunnen hormoontherapieën worden ingezet om de ontwikkeling van secondaire geslachtskenmerken te bevorderen of juist te onderdrukken.
« Terug naar de woordenlijst