« Terug naar de woordenlijst

Scrotum

Balzak.

Scrotum

Het scrotum, in de volksmond ook wel balzak genoemd, is een huidplooi die de testikels (zaadballen) van het mannelijke lichaam omhult. Het heeft als primaire functie de testikels te beschermen en een optimale temperatuur te handhaven voor de productie van zaadcellen.

Anatomie en functie

Anatomisch gezien is het scrotum een uitstulping van de buikwand. De huid van het scrotum is doorgaans gerimpeld en bevat talgklieren. Aan de binnenkant wordt het scrotum verdeeld in twee compartimenten, elk met een testikel, door een dunne scheidingswand.

De belangrijkste functie van het scrotum is het bieden van een geschikte omgeving voor de testikels, waar de temperatuur iets lager is dan de lichaamstemperatuur. Dit is belangrijk voor een efficiënte spermaproductie. Het scrotum kan samentrekken en uitzetten om de afstand van de testikels tot het lichaam te reguleren, wat bijdraagt aan de temperatuurregulatie.

Medische aspecten

Aandoeningen van het scrotum kunnen variëren van mild tot ernstig en omvatten onder meer scrotale zwelling, infecties en tumoren. Medische beeldvormingstechnieken zoals een echografie worden vaak gebruikt voor de diagnose van scrotale aandoeningen.

« Terug naar de woordenlijst