« Terug naar de woordenlijst

Salpingitis

Ontsteking van de eileider.

Salpingitis

Salpingitis is de medische term voor een ontsteking van de eileiders, de buizen die de eierstokken van een vrouw verbinden met haar baarmoeder. Deze aandoening is vaak het gevolg van een bacteriële infectie en kan ernstige complicaties veroorzaken indien niet tijdig behandeld.

Oorzaken en symptomen

De meest voorkomende oorzaken van salpingitis zijn bacteriële infecties, vaak voortkomend uit seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia en gonorroe. Symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig en omvatten pijn in de onderbuik, koorts, ongewone vaginale afscheiding en pijn tijdens seksuele gemeenschap.

Diagnose en behandeling

De diagnose van salpingitis wordt meestal gesteld op basis van symptomen, lichamelijk onderzoek en aanvullende diagnostische tests zoals bloedonderzoek en beeldvormende onderzoeken. De behandeling bestaat meestal uit antibiotica om de onderliggende infectie te bestrijden. In ernstige gevallen of bij complicaties kan chirurgische interventie noodzakelijk zijn.

Preventie

Het gebruik van barrière-anticonceptiemethoden zoals condooms kan het risico op bacteriële infecties die salpingitis kunnen veroorzaken verminderen. Regelmatige medische controles, inclusief tests voor seksueel overdraagbare aandoeningen, zijn ook aan te bevelen.

Sociale en culturele impact

De mogelijkheid van complicaties zoals verminderde vruchtbaarheid of buitenbaarmoederlijke zwangerschap maakt dat salpingitis niet alleen een medisch, maar ook een sociaal belangrijk onderwerp is. Bewustwording over preventie en vroege behandeling is daarom belangrijk.

« Terug naar de woordenlijst