« Terug naar de woordenlijst

Rudolf Albert von Kölliker (1817-1905)

Rudolf Albert von Kölliker was een invloedrijke Zwitserse anatoom en fysioloog, geboren op 6 juli 1817 in Zürich, Zwitserland. Hij speelde een cruciale rol in de vroege ontwikkelingen van de microscopische anatomie en embryologie.

Von Kölliker studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Zürich en vervolgde zijn opleiding aan de Universiteiten van Bonn en Berlijn. Na het behalen van zijn medische graad, wijdde hij zich aan onderzoek in de microscopische anatomie, een veld waar hij pionierswerk verrichtte.

Zijn belangrijkste bijdragen waren op het gebied van de histologie en embryologie. Von Kölliker was een van de eerste wetenschappers die de weefselstructuren gedetailleerd bestudeerde met behulp van een microscoop. Hij was instrumenteel in het vaststellen dat spieren uit individuele cellen, bekend als spiervezels, bestaan. Zijn werk hielp ook bij het verklaren van de structuur en functie van zenuwcellen (neuronen).

In 1847 publiceerde von Kölliker het baanbrekende werk “Handbuch der Gewebelehre des Menschen” (Handboek van de menselijke weefselleer), een essentieel werk in de histologie en cellulaire anatomie.

Naast zijn bijdragen aan de histologie, was von Kölliker ook actief in het onderzoek naar de ontwikkeling van embryo’s. Hij was een van de eerste wetenschappers die de ontwikkeling van kiemlagen in embryo’s beschreef.

Von Kölliker bekleedde verschillende academische posities, onder meer aan de Universiteit van Zürich en later aan de Universiteit van Würzburg in Duitsland, waar hij docent en onderzoeker was. Hij overleed op 2 november 1905.

« Terug naar de woordenlijst