Raad van Europa
De Raad van Europa is een Intergouvernementele organisaties (IGO) die is opgericht in 1949 en heeft als doel het bevorderen van mensenrechten, democratie en de rechtsstaat in Europa.
Alle EU-lidstaten zijn lid, maar er zijn ook veel niet-EU landen lid. In oktober 2023 zijn 46 landen lid van de Raad van Europa: Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, België, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Moldavië, Monaco, Montenegro, Nederland, Noord-Macedonië, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland.
Een aantal landen zijn lid van de Raad van Europa doordat zij als autonoom land verbonden zijn aan een andere lidstaat: Groenland (Koninkrijk van Denemarken), Frans Guyana (Frankrijk). Canada, Israël (allee bij de Parlementaire Assemblee), Japan, Mexico, Vaticaanstad en de Verenigde Staten hebben de status van waarnemer. Door de oorlog in Oekraïne is Wit-Rusland geschorst en is Rusland geen lid meer.
De Raad van Europa heeft verschillende organen en instanties die samenwerken om zijn missie en doelstellingen op het gebied van mensenrechten, democratie en rechtsstaat in Europa te bevorderen.
De voornaamste organen van de Raad van Europa zijn:
- Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE)
- Comité van Ministers
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens
- Commissaris voor de Rechten van de Mens