« Terug naar de woordenlijst

Pygmalion in the Classroom

“Pygmalion in the Classroom” van Robert Rosenthal en Lenore Jacobson is de naam van een invloedrijk boek, gepubliceerd in 1968, in de onderwijspsychologie. In 1966 was de kern van het onderzoek al gepubliceerd in een wetenschappelijk artikel. De publicatie gaat over het Pygmalion-effect, ofwel de zelfvervullende voorspelling in onderwijsomgevingen. Onderzoek van Rosenthal en Jacobson toonde aan dat de verwachtingen van docenten over de capaciteiten van hun leerlingen een significante invloed kunnen hebben op de prestaties van die leerlingen.

Rosenthal en Jacobson voerden een experiment uit in een basisschool, waarbij leraren willekeurig geselecteerde leerlingen werden voorgesteld als intelligente ‘laatbloeiers’ – kinderen die naar verwachting een significante intellectuele groei zouden doormaken. Deze informatie was echter volledig fictief en had geen basis in de werkelijke prestaties of capaciteiten van de studenten. Gedurende het schooljaar observeerden de onderzoekers de prestaties van deze studenten.

De resultaten toonden aan dat de leerlingen die als ‘laatbloeiers’ waren bestempeld, aanzienlijk betere vooruitgang in het leren boekten dan hun leeftijdsgenoten. Dit was te wijten aan de verhoogde verwachtingen en positievere interacties van de leraren met deze studenten, wat hen extra steun en aanmoediging gaf.

  • Onderzoek: 1. Rosenthal R, Jacobson L. Teachers’ Expectancies: Determinants of Pupils’ IQ Gains. Psychological Reports. 1966;19(1):115-118. https://doi.org/10.2466/pr0.1966.19.1.115
  • Boek: Rosenthal R, Jacobson L. Pygmalion in the Classroom: Teacher Expectation and Pupils’ Intellectual Development. New York, NY, USA: Holt, Rinehart and Winston, Inc; 1968.
« Terug naar de woordenlijst