« Terug naar de woordenlijst

Psychosomatisch

Met betrekking tot het verband tussen geest en lichaam.

Psychosomatisch

Psychosomatisch is een term die het complexe verband aangeeft tussen de geest (psyche) en het lichaam (soma). De term wordt vaak gebruikt om symptomen of klachten te beschrijven die zowel een mentale als fysieke component hebben.

Oorsprong en gebruik

Het begrip komt oorspronkelijk uit de medische psychologie en psychiatrie maar is steeds meer geïntegreerd in de algemene geneeskunde en gezondheidszorg. Het erkent dat emotionele en psychologische factoren een aanzienlijke rol kunnen spelen in de manifestatie en het verloop van fysieke ziekten.

Voorbeelden van psychosomatische symptomen

Typische voorbeelden van psychosomatische symptomen zijn hoofdpijn, maagklachten of rugpijn, die kunnen worden beïnvloed of zelfs veroorzaakt door stress, angst of andere psychologische factoren.

Behandeling

De behandeling van psychosomatische klachten vereist meestal een multidisciplinaire aanpak. Dit kan medicatie omvatten maar ook psychotherapie, stressmanagementtechnieken en andere vormen van ondersteuning. De erkenning dat lichaam en geest sterk met elkaar verweven zijn, leidt tot een meer holistische benadering van gezondheidszorg.

« Terug naar de woordenlijst