« Terug naar de woordenlijst

Psychosociaal

Voortkomend vanuit de sociale psychologie. Psychisch heeft betrekking op gevoelens en gedachten terwijl sociaal betrekking heeft op andere mensen of instanties. Psychosociaal gaat dus over gevoelens en gedachten in relatie tot andere mensen en instanties.

Psychosociaal

De term ‘psychosociaal’ is een combinatie van psychologische en sociale factoren. Het psychologische aspect heeft betrekking op gevoelens, gedachten en mentale processen, terwijl het sociale aspect zich richt op relaties met anderen en met bredere sociale systemen zoals gemeenschappen en organisaties. Wanneer deze twee elementen samenkomen, spreken we van psychosociale situaties, problemen of interventies.

Psychosomatische klachten

Bij psychosociale problemen kunnen ook lichamelijke klachten voorkomen, bekend als psychosomatische klachten. Dit zijn lichamelijke symptomen zoals hoofdpijn of hartkloppingen die geen aanwijsbare medische oorzaak hebben maar samenhangen met psychosociale factoren. In deze gevallen is het belangrijk om niet alleen medische maar ook psychosociale zorg te overwegen.

Rol van ondersteunende diensten

Hulpverleners, zoals psychologen en maatschappelijk werkers, spelen vaak een belangrijke rol in de behandeling van psychosociale problemen. Zij kunnen individuele of groepstherapieën aanbieden en strategieën bieden voor het omgaan met de psychosociale aspecten van diverse problemen. Hierbij kan gedacht worden aan technieken voor stressmanagement of sociale vaardigheidstraining.

Preventie en vroegsignalering

Aangezien psychosociale problemen vaak complex en interdisciplinair zijn, is preventie en vroegsignalering van belang. Dit kan via voorlichting en het creëren van een veilige omgeving waarin mensen zich comfortabel voelen om over hun problemen te praten. Hierdoor kunnen deze problemen eerder worden herkend en aangepakt, wat op termijn veel leed kan voorkomen.

« Terug naar de woordenlijst