« Terug naar de woordenlijst

Prostaat

De prostaat produceert vocht dat nodig is om de zaadcellen tijdens een orgasme naar buiten te voeren. Het is een klier zo groot als een walnoot die direct onder de blaas en om de plasbuis heen ligt.

Prostaat

De prostaat is een klier die deel uitmaakt van het mannelijke voortplantingssysteem. Deze klier, ongeveer zo groot als een walnoot, bevindt zich direct onder de blaas en omgeeft de plasbuis. De primaire functie van de prostaat is het produceren van een vocht dat zich mengt met de zaadcellen die afkomstig zijn van de testikels. Dit mengsel vormt het sperma, dat tijdens een orgasme door de plasbuis naar buiten wordt gevoerd.

Anatomische locatie

De prostaat ligt direct onder de blaas en is via de plasbuis verbonden met zowel het urinestelsel als het voortplantingssysteem. De plasbuis loopt door het midden van de prostaat, wat verklaart waarom problemen met de prostaat vaak urinaire symptomen (problemen bij het plassen zoals vaak moeten plassen of ‘druppelen’) kunnen veroorzaken.

Functie

Het door de prostaat geproduceerde vocht speelt een cruciale rol in de voortplanting. Het helpt om de zaadcellen te beschermen en te voeden en zorgt ervoor dat ze mobieler worden. Bovendien draagt het bij aan de pH-balans van het sperma, wat belangrijk is voor de overleving van de zaadcellen.

Veelvoorkomende aandoeningen

Aandoeningen van de prostaat zijn niet ongewoon, vooral niet bij mannen boven de 50 jaar. Enkele veelvoorkomende problemen zijn prostatitis (ontsteking van de prostaat), benigne prostaathyperplasie (goedaardige vergroting) en prostaatkanker. Diagnostische tests, waaronder een PSA-test en een rectaal onderzoek, kunnen bijdragen aan het vroegtijdig opsporen van prostaataandoeningen.

Medische behandelingen

Behandeling van prostaataandoeningen kan variëren van medicamenteuze behandelingen, zoals antibiotica en hormoontherapie, tot chirurgische ingrepen zoals een prostaatverwijdering.

Door vroegtijdige diagnose en passende behandeling kunnen veel problemen met de prostaat effectief worden aangepakt. Medische professionals gebruiken een scala aan diagnostische tests en behandelingsopties om het beste zorgplan voor elke individuele patiënt op te stellen.

« Terug naar de woordenlijst