Prolactine
Een hormoon, vaak ‘melkhormoon’ genoemd, omdat het stimuleren van de borst na de bevalling de voornaamste functie is. Toch komt prolactine, om onduidelijke redenen, ook bij mannen voor.
Prolactine
Prolactine is een hormoon dat voornamelijk wordt geproduceerd door de hypofyse, een klier aan de basis van de hersenen. Hoewel het vaak wordt aangeduid als het ‘melkhormoon’ vanwege zijn cruciale rol bij het stimuleren van de melkproductie bij vrouwen na de bevalling, heeft het een breder scala aan functies in het lichaam.
Functies bij vrouwen
Naast de stimulatie van melkproductie speelt prolactine een rol in de regulering van de menstruatiecyclus en kan het de vruchtbaarheid beïnvloeden. Het hormoon heeft ook enige invloed op het immuunsysteem.
Functies bij mannen
Prolactine komt ook bij mannen voor, al is de functie hiervan minder duidelijk. Er is enig bewijs dat het bijdraagt aan de regulering van testosteron en dat het een rol kan spelen in de stressrespons. Te hoge niveaus van prolactine bij mannen kunnen leiden tot symptomen zoals verminderd libido, erectiestoornissen en zelfs onvruchtbaarheid.
Regulatie
De aanmaak van prolactine wordt gereguleerd door andere hormonen, zoals dopamine, die de productie remt, en thyrotropine-releasing hormoon, die het juist stimuleert.
Medische toepassingen en onderzoek
Verhoogde of verlaagde niveaus van prolactine kunnen indicatief zijn voor verschillende medische aandoeningen, waaronder hypofysetumoren en hypothyreoïdie. In dergelijke gevallen kunnen medicijnen die de prolactinespiegel beïnvloeden, worden gebruikt als onderdeel van de behandeling. Het is belangrijk om bij ongewone symptomen of onverklaarbare veranderingen in lichamelijke functies een arts te raadplegen voor een diagnose en eventuele behandeling, waarbij hormoonniveaus zoals prolactine gemeten kunnen worden.
« Terug naar de woordenlijst