« Terug naar de woordenlijst

Progesteron

Ook zwangerschapshormoon genoemd, geslachtshormoon dat gevormd wordt in de eierstokken, de placenta en, ook bij de man, in de bijnierschors.

Progesteron

Progesteron, vaak aangeduid als het ‘zwangerschapshormoon’, is een steroïde geslachtshormoon dat een belangrijke rol speelt in de menstruatiecyclus, de zwangerschap en de embryonale ontwikkeling. Het hormoon wordt voornamelijk geproduceerd in de eierstokken bij vrouwen, maar ook in kleinere hoeveelheden in de bijnierschors bij zowel mannen als vrouwen. Tijdens de zwangerschap neemt de placenta de productie van progesteron grotendeels over.

Functies in het lichaam

Progesteron heeft diverse functies:

  • Regulatie van de menstruatiecyclus: Het helpt het baarmoederslijmvlies voor te bereiden op een mogelijke innesteling van een bevruchte eicel.
  • Ondersteuning van de zwangerschap: Het maakt het baarmoederslijmvlies geschikt voor de innesteling en groei van het embryo.
  • Ontwikkeling van melkklieren: Het stimuleert de ontwikkeling van melkklieren in de borsten, ter voorbereiding op borstvoeding.

Productielocaties

De voornaamste plaats van productie verschilt per levensfase en situatie:

  • Eierstokken: Bij niet-zwangere vrouwen.
  • Placenta: Tijdens de zwangerschap.
  • Bijnierschors: In kleinere hoeveelheden bij zowel mannen als vrouwen.

De hoeveelheid progesteron bij vrouwen is afhankelijk van de menstruatiecyclus. Vóór de ovulatie worden er slechts kleine hoeveelheden progesteron aangemaakt. Echter, na de ovulatie neemt de productie significant toe. Het gele lichaam, ook bekend als het corpus luteum, is het restant van het eiblaasje in de eierstok en wordt de belangrijkste producent van progesteron na de ovulatie. Bij afwezigheid van zwangerschap neemt de productie van productie van progesteron weer af, wat leidt tot het begin van een nieuwe menstruatiecyclus.

Medische toepassingen

Progesteron wordt ook gebruikt in verschillende medische behandelingen, zoals hormoonvervangende therapie en anticonceptiemiddelen.

Rol bij mannen

Hoewel progesteron voornamelijk geassocieerd wordt met vrouwelijke biologische functies, komt het ook voor bij mannen, zij het in veel kleinere hoeveelheden. De functie bij mannen is minder duidelijk, maar het speelt mogelijk een rol bij de ontwikkeling van sperma en het libido.

« Terug naar de woordenlijst