« Terug naar de woordenlijst

Progestageen

Naam voor een groep synthetische hormonen die één of meer werkingen met het door het lichaam aangemaakte progesteron gemeen hebben.

Progestageen

Progestageen verwijst naar een klasse van synthetische hormonen die één of meerdere functies delen met het natuurlijk voorkomende hormoon progesteron. Deze hormonen worden vaak ingezet in diverse medische toepassingen, zoals anticonceptie, hormoonvervangende therapieën en bij bepaalde gynaecologische aandoeningen.

Gelijkenis met progesteron

De werking van progestagenen lijkt sterk op die van progesteron. Ze zijn dan ook ontworpen om de effecten van dit natuurlijke hormoon na te bootsen of te moduleren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld het baarmoederslijmvlies voorbereiden op een mogelijke zwangerschap of de menstruatiecyclus reguleren.

Toepassingen

Progestagenen worden veelal gebruikt in anticonceptiemiddelen zoals de anticonceptiepil, het anticonceptiestaafje en het hormoonspiraaltje. Daarnaast kunnen ze worden ingezet in de hormoonvervangende therapie bij menopauze om symptomen te verlichten. Ook bij behandelingen voor endometriose of menstruatiestoornissen kan het gebruik van progestagenen aangewezen zijn.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten progestagenen met uiteenlopende eigenschappen en bijwerkingen. Medroxyprogesteron en levonorgestrel zijn bijvoorbeeld veelgebruikte types. De keuze voor een specifiek type hangt af van de medische toepassing en eventuele andere gezondheidsfactoren van de patiënt.

Bijwerkingen en contra-indicaties

Net zoals bij andere hormoontherapieën kunnen er bij het gebruik van progestagenen bijwerkingen optreden. Deze kunnen variëren van mild, zoals hoofdpijn en stemmingswisselingen, tot ernstiger, zoals verhoogd risico op bloedstolsels. Het is daarom belangrijk om in overleg met een arts te bepalen welk type progestageen en welke dosering het meest geschikt is.

« Terug naar de woordenlijst