« Terug naar de woordenlijst

Precocieuze puberteit

Precocieuze puberteit verwijst naar de vroege aanvang van de puberteit, waarbij de fysieke tekenen van seksuele ontwikkeling op een jongere leeftijd beginnen dan wat als normaal wordt beschouwd.

Meer specifiek betekent dit:

  • Bij meisjes: het begin van borstontwikkeling voor de leeftijd van 8 jaar.
  • Bij jongens: vergroting van de testikels of penis voor de leeftijd van 9 jaar.

De oorzaken van precocieuze puberteit kunnen variëren. In sommige gevallen kan het te wijten zijn aan een structurele afwijking in de hersenen, een letsel, een tumor, bepaalde zeldzame genetische syndromen, of een infectie. In veel gevallen is er echter geen aanwijsbare oorzaak.

Er zijn twee hoofdtypen van precocieuze puberteit:

  1. Centrale (of ware) precocieuze puberteit: Dit is wanneer er een vroege activatie is van de hypothalamus en de hypofyse, de hersengebieden die de activiteit van de geslachtsklieren reguleren. Dit type komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens.
  2. Perifere precocieuze puberteit: Dit type wordt veroorzaakt door een vroegtijdige productie van geslachtshormonen in de eierstokken, testikels, of bijnieren, zonder de vroege activatie van de hypothalamus en hypofyse.

De behandeling van precocieuze puberteit is gericht op het stoppen of zelfs omkeren van de seksuele ontwikkeling en het vertragen van de snelle groei en botrijping die ermee gepaard kan gaan, om te zorgen dat kinderen hun volledige volwassen lengte bereiken. De specifieke behandeling hangt af van de oorzaak. In gevallen van centrale precocieuze puberteit kunnen medicijnen worden gebruikt om de vroegtijdige puberteit te pauzeren totdat het kind de normale puberteitsleeftijd bereikt.

« Terug naar de woordenlijst