« Terug naar de woordenlijst

Post partum

Na de geboorte.

Post partum is een Latijnse term die “na de bevalling” betekent. Het verwijst naar de periode die volgt op de geboorte van een kind. Deze periode kan variëren in lengte, maar wordt vaak beschouwd als de eerste zes weken na de bevalling, hoewel sommige bronnen kunnen verwijzen naar de eerste jaar na de geboorte als onderdeel van de postpartumperiode.

Tijdens de postpartumperiode kunnen moeders fysieke en emotionele veranderingen ervaren, waaronder:

  1. Fysieke veranderingen: herstel van de bevalling, veranderingen in de borsten bij borstvoeding, vaginale afscheiding (genaamd lochia), en veranderingen in gewicht en lichaamsvorm.
  2. Emotionele veranderingen: gevoelens van blijdschap, angst, uitputting en soms stemmingswisselingen. Sommige vrouwen kunnen ook symptomen van de zogenaamde “babyblues” ervaren, die zich meestal binnen een paar dagen na de bevalling voordoen en enkele dagen tot een paar weken kunnen duren.
  3. Postpartum depressie: Een ernstigere vorm van stemmingsstoornis die kan optreden na de bevalling. Het gaat verder dan de “babyblues” en kan symptomen omvatten zoals overweldigende vermoeidheid, ernstige stemmingswisselingen, intense irritatie of woede, en zelfs gedachten aan zelfbeschadiging of schade aan de baby. Het is belangrijk voor vrouwen die deze symptomen ervaren om medische hulp te zoeken.

Het is belangrijk voor vrouwen om hun herstel na de bevalling te (laten) monitoren en eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig te identificeren. Het is ook een tijd waarin de gezondheid en ontwikkeling van de pasgeborene nauwlettend worden gevolgd.

« Terug naar de woordenlijst