« Terug naar de woordenlijst

Polymerase Chain Reaction

In het nederlands: polymerasekettingreactie. Techniek om een klein stukje van het menselijk genoom miljoenen keer te vermenigvuldigen. Meestal afgekort tot PCR.

De polymerasekettingreactie (PCR) is een techniek in de moleculaire biologie om DNA- of RNA-sequenties te vermenigvuldigen. Deze techniek werd in 1983 ontwikkeld door de Amerikaanse biochemicus Kary Mullis (1944-2019), die hiervoor in 1993 de Nobelprijs voor Scheikunde ontving.

Tijdens PCR wordt een specifiek stukje DNA in een reeks temperatuurcycli gebracht, waardoor het DNA wordt gescheiden, gekopieerd en vervolgens opnieuw vermenigvuldigd. Met behulp van specifieke primers, die binden aan de doel-DNA-sequenties, kan een bepaald DNA-fragment selectief en exponentieel worden vermenigvuldigd.

PCR heeft een grote impact gehad op de genetica en moleculaire biologie vanwege het vermogen om zeer kleine hoeveelheden DNA te detecteren en te vermenigvuldigen, wat nuttig is in een breed scala van toepassingen, waaronder genetische tests, forensisch onderzoek, evolutionaire biologie en medische diagnostiek, zoals het detecteren van pathogenen in klinische monsters.

« Terug naar de woordenlijst