« Terug naar de woordenlijst

Percutane Epididymale Sperma Aspiratie

Het onder lokale verdoving afnemen van sperma uit de bijbal als geen zaad in het sperma wordt aangetroffen.

Percutane Epididymale Sperma Aspiratie

Percutane Epididymale Sperma Aspiratie (PESA) is een procedure die gebruikt wordt om sperma direct uit de bijbal te extraheren. Deze methode wordt meestal toegepast als er geen zaadcellen in het sperma worden gevonden, een aandoening bekend als azoöspermie.

Procedure

In tegenstelling tot Microchirurgische Epidydimale Sperma Aspiratie (MESA), wordt PESA uitgevoerd onder lokale verdoving. Een fijne naald wordt door de huid van het scrotum gestoken om toegang te krijgen tot de bijbal, en sperma wordt vervolgens geaspireerd met een spuit. Het verkregen sperma kan daarna gebruikt worden voor vruchtbaarheidsbehandelingen zoals In Vitro Fertilisatie (IVF) of Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI).

Wanneer is het geschikt?

Net als MESA wordt PESA voornamelijk aanbevolen voor mannen met obstructieve azoöspermie, waarbij een blokkade de doorgang van zaadcellen naar de penis verhindert. Het kan ook van pas komen bij mannen die niet in staat zijn om op een natuurlijke manier te ejaculeren.

Succeskansen

De slagingskans van PESA is vergelijkbaar met die van MESA en hangt af van verschillende factoren, zoals de oorzaak van azoöspermie en de algehele gezondheidstoestand van de man. Het is raadzaam om deze procedure te bespreken met een vruchtbaarheidsspecialist om een compleet beeld van de mogelijkheden en verwachtingen te krijgen.

Bijwerkingen en risico’s

De procedure kent relatief weinig risico’s, maar zoals bij alle medische ingrepen kunnen complicaties zoals infecties of bloedingen optreden. Omdat PESA minder invasief is dan MESA, zijn de risico’s op bijwerkingen en complicaties meestal lager.

PESA kan een effectieve manier zijn voor stellen om biologisch nageslacht te krijgen wanneer de man lijdt aan azoöspermie. Overleg met een specialist is aanbevolen om te bepalen welke vruchtbaarheidsbehandeling het meest geschikt is in jouw situatie.

« Terug naar de woordenlijst