« Terug naar de woordenlijst

Penetrantie

Genetica: De kans dat een bepaald genotype tijdens het leven leidt tot het ongewenste fenotype (de ‘aandoening’). Seksuologie: binnendringen van een lichaamsdeel of object in een lichaamsopening.

Genetica

In een genetische context verwijst penetrantie naar de waarschijnlijkheid dat een individu met een bepaalde genetische mutatie de fenotypische kenmerken of symptomen van de ziekte vertoont die geassocieerd wordt met die mutatie.

Bij volledige penetrantie vertonen alle individuen met een specifieke mutatie de verwachte fysieke of fenotypische kenmerken. Bij onvolledige of gedeeltelijke penetrantie vertonen sommige dragers van de mutatie geen symptomen of kenmerken, ondanks dat ze de genetische aanleg voor de ziekte of aandoening hebben.

Het concept van penetrantie is belangrijk in de genetica omdat het helpt te begrijpen waarom sommige individuen met bepaalde genetische mutaties geen symptomen van de geassocieerde ziekte vertonen. Het kan worden beïnvloed door andere genen of omgevingsfactoren.

Seksuologie

In een seksuologische context verwijst penetratie naar het binnendringen van een lichaamsdeel of object in een lichaamsopening. Meestal verwijst het naar de inbrenging van de penis in de vagina (vaginale penetratie), maar het kan ook verwijzen naar anale penetratie, orale penetratie, of het inbrengen van vingers of seksspeeltjes in de vagina of anus. Penetratie is een van de vele vormen van seksuele activiteit en kan worden uitgevoerd om seksueel genot te bereiken, voor reproductieve doeleinden, of beide. Zowel instemming als communicatie zijn noodzakelijk bij elke vorm van seksuele activiteit, inclusief penetratie.

« Terug naar de woordenlijst