« Terug naar de woordenlijst

Pelotte

Staaf voor het door druk dieper en wijder maken van de vagina.

Algemeen

Een “pelotte” is een term die in verschillende medische en therapeutische contexten wordt gebruikt en verwijst naar een opvul- of steunmiddel. In het algemeen kan een pelotte een kussentje of opgevulde steun zijn die wordt gebruikt om druk te verlichten, ondersteuning te bieden of lichaamsdelen in een bepaalde positie te houden.

Vaginaplastiek

Specifiek in de context van een vaginaplastiek, verwijst een pelotte naar een dilatator of vormbehoudend instrument dat na de operatie in de neovagina wordt ingebracht om de nieuw gecreëerde vaginale ruimte open en diep te houden. Dit helpt bij het voorkomen van vernauwing of verkorting van de vagina tijdens het genezingsproces. Het gebruik van een pelotte na vaginaplastiek is meestal tijdelijk en wordt aanbevolen

Ondiepe vagina

In de context van het dieper en breder maken van een onvolledig aangelegde vagina, zoals bij sommige vormen van seksediversiteit of na eerdere vaginoplastie, wordt een pelotte of vaginale dilatator gebruikt om de vagina geleidelijk op te rekken. Deze dilators zijn tegenwoordig van kunststof en soms uitgerust met een handvat om de toepassing eenvoudiger te maken.

Als de vagina chirurgisch dieper is gemaakt (dat is niet altijd noodzakelijk), is het noodzakelijk om regelmatig een pelotte of dilatator te gebruiken om de nieuw gecreëerde of uitgebreide ruimte te behouden. Dit helpt littekenweefselvorming te voorkomen en zorgt ervoor dat de vagina zijn nieuwe diepte en breedte behoudt.

Het gebruik van de pelotte gaat vaak volgens een specifiek schema. Direct na de chirurgie kan de pelotte, bijvoorbeeld, continu worden ingebracht en na een bepaalde periode wordt de patiënt geleerd de pelotte regelmatig zelf in te brengen en te verwijderen, waarbij de duur en frequentie geleidelijk wordt verminderd naarmate de tijd vordert.

Goede instructies van de zorgverlener zijn noodzakelijk om te voorkomen dat het gebruik van een pelotte pijnlijk is en zo tot frustratie en psychische problemen leidt.

« Terug naar de woordenlijst