« Terug naar de woordenlijst

Vorm van het androgeen ongevoeligheid syndroom (AOS) waarbij sprake is van een gedeeltelijke gevoeligheid voor androgenen. In het Nederlands wordt gesproken van PAOS, in het Engels PAIS.

Het partieel androgeenongevoeligheidssyndroom (PAIS) is een vorm van seksediversiteit waarbij er een verminderde gevoeligheid is voor androgenen, de ‘mannelijke’ geslachtshormonen zoals testosteron. PAIS is een vorm van het androgeenongevoeligheidssyndroom (AIS), dat varieert van compleet (CAIS) tot partieel (PAIS) tot mild (MAIS).

Personen met PAIS hebben XY-chromosomen, maar hun lichamen reageren niet volledig op androgenen. Dit kan leiden tot een reeks fysieke kenmerken, van overwegend mannelijk tot overwegend vrouwelijk, afhankelijk van de mate van ongevoeligheid.

Mogelijke kenmerken van PAIS kunnen zijn:

  1. Externe geslachtsorganen niet eenduidig mannelijk of vrouwelijk zijn.
  2. onvruchtbaarheid.
  3. Testikels die niet volledig zijn ingedaald.
  4. Verminderde lichaamsbeharing en baardgroei in vergelijking met andere mannelijke individuen.

De diagnose wordt vaak door een multidisciplinair team van gezondheidswerkers gesteld op basis van lichamelijk onderzoek, genetische tests en hormoonanalyses. Kinderen met PAIS ondergaan soms medische behandelingen waarvoor zij zelf geen toestemming kunnen geve en die niet medisch-noodzakelijk zijn (nnmb’s). Dit kunnen chirurgische ingrepen, hormoontherapie en psychologische ondersteuning omvatten.

« Terug naar de woordenlijst