« Terug naar de woordenlijst

Ovariectomie, ovariotomie

Chirurgische verwijdering van een of beide eierstokken.

Ovariectomie is een chirurgische procedure waarbij een of beide eierstokken (ovaria) worden verwijderd. Deze operatie kan om verschillende medische redenen worden uitgevoerd, waaronder:

  1. Ovariële kanker: Als er kanker in een eierstok wordt vastgesteld, kan het nodig zijn om een of beide eierstokken te verwijderen, afhankelijk van het stadium en de aard van de kanker.
  2. Endometriose: In gevallen van ernstige endometriose, waarbij weefsel vergelijkbaar met het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit en pijn en andere symptomen veroorzaakt, kan het verwijderen van de eierstokken worden overwogen als andere behandelingen niet effectief zijn.
  3. Ovariële cysten: Grote, aanhoudende of pijnlijke cysten kunnen chirurgisch worden verwijderd, en in sommige gevallen kan het nodig zijn om de hele eierstok te verwijderen.
  4. Preventieve maatregel: Bij vrouwen met een hoog risico op het ontwikkelen van eierstokkanker, zoals die met bepaalde genetische mutaties (bijv. BRCA1 of BRCA2), kan een profylactische (uit voorzorg) ovariectomie worden overwogen om het risico op het ontwikkelen van kanker te verminderen.

Het verwijderen van beide eierstokken leidt tot een plotselinge daling van de productie van vrouwelijke geslachtshormonen en veroorzaakt een chirurgische menopauze. Dit kan leiden tot symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten en vaginale droogheid. Vrouwen die een ovariectomie ondergaan, kunnen hormoonvervangende therapie (HRT) krijgen om deze symptomen te helpen verlichten.

« Terug naar de woordenlijst