« Terug naar de woordenlijst

Oswald Avery (1877-1955)

Oswald Avery was een Canadees-Amerikaanse arts en medisch onderzoeker, geboren op 21 oktober 1877 in Halifax, Nova Scotia, Canada. Hij is vooral bekend om zijn baanbrekende werk in de moleculaire biologie en genetica. Avery’s belangrijkste bijdrage, samen met zijn collega’s Colin MacLeod en Maclyn McCarty, was de ontdekking dat DNA (desoxyribonucleïnezuur) de stof is die genetische informatie overdraagt, een fundamentele doorbraak in het begrip van erfelijkheid en celbiologie.

Avery begon zijn wetenschappelijke carrière aan het Hoagland Laboratory in Brooklyn, New York, en verhuisde later naar het Rockefeller Institute for Medical Research (nu Rockefeller University) in New York City. Zijn vroege werk omvatte onderzoek naar immunologie en bacteriologie, vooral gericht op de bacteriën die longontsteking veroorzaken (Streptococcus pneumoniae).

Het meest opmerkelijke werk van Avery vond plaats in de jaren 1940, toen hij, samen met zijn collega’s Colin MacLeod en Maclyn McCarty, aantoonde dat DNA, en niet eiwit, de genetische informatie bevat die nodig is voor de overdracht van erfelijke kenmerken. Hun experimenten, gepubliceerd in 1944, toonden aan dat DNA uit een type pneumokokkenbacteriën de genetische eigenschappen kon overdragen naar een ander type. Dit werk vormde de basis voor het begrijpen van de moleculaire structuur van genen en droeg bij aan de ontwikkeling van de moderne moleculaire genetica.

Hoewel de bevindingen van Avery en zijn team aanvankelijk met enige scepsis werden ontvangen in de wetenschappelijke gemeenschap, die destijds dacht dat eiwitten de dragers van genetische informatie waren, werd hun werk later erkend als een van de belangrijkste ontdekkingen in de biologie van de 20e eeuw.

Oswald Avery ontving gedurende zijn carrière verschillende onderscheidingen en erkenningen voor zijn werk. Ondanks zijn significante bijdrage aan de wetenschap, ontving hij nooit een Nobelprijs, iets wat velen in de wetenschappelijke gemeenschap als een grote weglating beschouwen.

Avery bleef tot aan zijn pensioen werken bij het Rockefeller Institute. Hij overleed op 20 februari 1955 in Nashville, Tennessee.

« Terug naar de woordenlijst