« Terug naar de woordenlijst

Osteoporose

Osteoporose (of botontkalking) is een aandoening die zowel bij vrouwen als bij mannen voorkomt. Het wordt gekenmerkt door een verlies aan botmineralen en een afname van botstabiliteit.Osteoporose, ook wel botontkalking genoemd, is een aandoening waarbij de dichtheid van het botweefsel afneemt, waardoor de botten brozer en vatbaarder voor breuken worden. Bij osteoporose is er sprake van een verminderde botmassa en een verstoring van de microarchitectuur van het bot. Dit leidt tot een verhoogd risico op botbreuken, vooral van de wervels, heupen en polsen.

Vrouwen met AOS of een aanverwante vorm van seksediversiteit zijn gevoeliger voor osteoporose dan andere vrouwen. Dat komt omdat lage niveaus van de geslachtshormonen een belangrijke rol spelen bij het optreden van botontkalking. De aandoening komt daarom ook vaker voor bij postmenopauzale vrouwen, vanwege de daling van de oestrogeenspiegels. Maar ook bij mannen kan osteoporose optreden. Risicofactoren zijn onder andere leeftijd, genetische aanleg, onvoldoende inname van calcium en vitamine D, gebrek aan lichaamsbeweging, roken, overmatig alcoholgebruik en bepaalde medicijnen.

Preventie en behandeling van osteoporose kunnen bestaan uit een combinatie van medicatie, voldoende calcium- en vitamine D-inname, gewichtsdragende oefeningen en het vermijden van risicofactoren zoals roken en overmatig alcoholgebruik. Het is ook belangrijk om regelmatige botdichtheidstests te ondergaan om de voortgang van de aandoening te volgen en de behandeling zo nodig aan te passen.

« Terug naar de woordenlijst