« Terug naar de woordenlijst

Oscar Hertwig (1849-1922)

Oscar Hertwig was een Duitse embryoloog en zoöloog, geboren op 21 april 1849 in Friedberg, Hessen. Hij is vooral bekend om zijn baanbrekende werk op het gebied van celbiologie en bevruchting.

Hertwig studeerde aan de Universiteit van Jena onder Ernst Haeckel, een beroemde bioloog en filosoof. Hij verkreeg zijn doctoraat in 1872. Zijn vroege werk richtte zich op de ontwikkeling van zee-egels, waar hij belangrijke bijdragen leverde aan het begrijpen van de celtheorie en de processen van bevruchting en celverdeling.

In 1875 publiceerde Hertwig zijn bekende werk over de bevruchting van zee-egel eieren, waarin hij de fusie van de mannelijke en vrouwelijke kernen (sperma en eicel) observeerde. Dit was een belangrijke ontdekking die bijdroeg aan de begrip van seksuele voortplanting op cellulair niveau. Zijn werk ondersteunde de theorie dat alle cellen uit bestaande cellen voortkomen, een fundamenteel principe van de celbiologie.

Naast zijn onderzoek naar bevruchting, hield Hertwig zich ook bezig met de effecten van straling en chemische stoffen op cellen, en met de ontwikkeling van embryologie als een wetenschappelijke discipline. Hij was een van de eerste wetenschappers die de effecten van straling op cellulaire processen bestudeerde, wat later zou leiden tot de ontwikkeling van de stralingsbiologie.

Hertwig bekleedde verschillende academische posities, waaronder een professoraat aan de Universiteit van Jena en later aan de Universiteit van Berlijn. Hij schreef meerdere boeken en wetenschappelijke artikelen die zijn reputatie als een vooraanstaande bioloog en embryoloog vestigden. Hij overleed op 25 oktober 1922 in Berlijn.

« Terug naar de woordenlijst