« Terug naar de woordenlijst

Orgasme

Het hoogtepunt bij seksuele opwinding (klaarkomen).

Een orgasme is een fysiologische en psychologische reactie die optreedt als het hoogtepunt van seksuele opwinding. Het gaat vaak gepaard met ritmische spiercontracties in de genitale regio en andere delen van het lichaam, een verhoogd hartritme, en een gevoel van plezier en bevrijding.

Fysiologisch gezien wordt een orgasme gekenmerkt door de afgifte van neurotransmitters zoals dopamine en oxytocine in de hersenen, die bijdragen aan gevoelens van euforie en hechting. Bij mannen gaat een orgasme vaak gepaard met ejaculatie, hoewel een orgasme en ejaculatie twee afzonderlijke processen zijn en de een zonder de ander kan voorkomen. Bij vrouwen kan een orgasme resulteren spiercontracties in de vagina en de baarmoeder.

De beleving en frequentie van orgasmes kunnen variëren tussen individuen en kunnen door verschillende factoren worden beïnvloed, zoals leeftijd, gezondheid, psychologische toestand, en de aard en kwaliteit van de seksuele activiteit.

Hoewel orgasmes vaak worden geassocieerd met seksuele activiteit, kunnen ze ook optreden in niet-seksuele situaties, zoals bij bepaalde vormen van lichamelijke inspanning of in reactie op bepaalde stimuli. Het is ook mogelijk voor sommige mensen om meerdere orgasmes in korte tijd te ervaren.

« Terug naar de woordenlijst