« Terug naar de woordenlijst

Oocyt

Onbevruchte eicel.

Een oocyt is een onrijpe eicel, een vrouwelijke geslachtscel die zich in de eierstokken bevindt. Oocytten beginnen hun ontwikkeling in de foetale fase en blijven in een rustfase tot de puberteit. Er wordt dan gesproken over primaire oocyten. Tijdens de menstruatiecyclus, onder invloed van hormonen, hervatten een aantal oocytten hun ontwikkeling. Van deze groep oocytten voltooit gewoonlijk slechts één de eerste meiotische deling.1De meiotische deling, of meiose, is een type celdeling waarmee geslachtscellen (gameten) worden geproduceerd. Het halveert het aantal chromosomen, waardoor cellen met een enkele set chromosomen (haploïde cellen) ontstaan uit cellen met een dubbele set chromosomen (diploïde cellen). Deze deling is asymmetrisch, wat betekent dat het cytoplasma ongelijk wordt verdeeld. Het resultaat van deze deling is één grote secundaire oocyt en een veel kleinere poollichaampje. De secundaire oocyt gaat dan de tweede meiotische deling in, maar stopt in de metafase totdat bevruchting plaatsvindt.

Tijdens de ovulatie wordt de secundaire oocyt, die nog steeds in de tweede meiotische deling zit, uit de eierstok vrijgegeven. Als de secundaire oocyt door een zaadcel wordt bevrucht, zal ze de tweede meiotische deling voltooien, wat resulteert in een tweede poollichaampje en een volledig volwassen eicel, die vervolgens met de zaadcel fuseert om een zygote te vormen. Als er geen bevruchting plaatsvindt, wordt de secundaire oocyt samen met de menstruatie uit het lichaam verwijderd.

Meestal één oocyt bereikt volledige rijpheid tijdens elke cyclus en wordt tijdens de ovulatie vrijgegeven uit de eierstok , klaar voor bevruchting. Er zijn twee stadia van oocytten: primaire oocytten (aanwezig vanaf de geboorte tot de puberteit) en secundaire oocytten (die worden gevormd wanneer primaire oocytten hun eerste meiotische deling voltooien). De secundaire oocyt is degene die vrijkomt tijdens de ovulatie.

« Terug naar de woordenlijst