« Terug naar de woordenlijst

Onychoschizis

Distale gespletenheid van meestal hypoplastische nagels.

Onychoschizis verwijst naar het splijten of schilferen van de nagels, met name de vingernagels. Het is een veelvoorkomend probleem waarbij de nagelplaat in lagen splijt of schilfert aan het vrije uiteinde van de nagel. Dit kan veroorzaakt worden door herhaaldelijk nat worden en daarna weer drogen van de nagels, het gebruik van agressieve nagellakremovers, of blootstelling aan chemicaliën, maar ook door andere factoren, zoals leeftijd, voeding, algemene gezondheid, blootstelling aan chemicaliën en frequente handwas. Het is ook mogelijk dat onychoschizis voorkomt als onderdeel van een onderliggende huidaandoening, zoals eczeem of psoriasis, of als gevolg van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.

Er is wetenschappelijke literatuur die suggereert dat veranderingen in de nagels, zoals onychoschizis, geassocieerd kunnen worden met lage niveaus van geslachtshormonen, met name oestrogeen. Dit komt vaak voor bij postmenopauzale vrouwen. Oestrogeen heeft invloed op de hydratatie van de huid en nagels, en een afname van dit hormoon kan leiden tot drogere nagels die vatbaarder zijn voor splijten en breken.

Als iemand vermoedt dat zijn of haar nagelproblemen verband houden met hormoonspiegels, is het verstandig om dit met een arts te bespreken voor verder onderzoek en advies.

« Terug naar de woordenlijst