« Terug naar de woordenlijst

Odor hircinus

Onaangename zweetgeur in de oksel – letterlijk vertaald “geitengeur”.

Odor hircinus is een Latijnse term die letterlijk vertaald “geitengeur” betekent. In de medische context verwijst het naar een sterke, onaangename lichaamsgeur die doet denken aan de geur van een geit. Deze geur kan het gevolg zijn van bepaalde medische aandoeningen, metabole afwijkingen of voedingsgewoonten. Niet iedereen die aan deze geur lijdt heeft een medische aandoening; het kan ook verband houden met andere factoren zoals hygiëne of dieet.

Bij een hoge mate van androgeenongevoeligheid of bij afwezigheid van androgenen is zweetgeur afwezig. Er is een viervoudige relatie tussen androgenen en zweetgeur die dit effect kan verklaren:

  1. Toename van Zweetproductie: Androgenen kunnen de productie van zweet stimuleren. Tijdens de puberteit, wanneer de productie van androgenen toeneemt, beginnen jongeren vaak meer te zweten.
  2. Verandering in Zweetsamenstelling: Androgenen veranderen de samenstelling van zweet, vooral in de apocriene zweetklieren, die zich voornamelijk bevinden in de oksels en het genitale gebied. Dit zweet bevat vetzuren en eiwitten die, wanneer ze worden afgebroken door huidbacteriën, een karakteristieke geur produceren.
  3. Haargroei: Androgenen stimuleren haargroei, vooral in gebieden zoals de oksels en het genitale gebied. Haar kan zweet en bacteriën vasthouden, wat kan bijdragen aan de lichaamsgeur.
  4. Huidbacteriën: De activiteit en samenstelling van huidbacteriën, die zweet afbreken en geur produceren, kunnen ook worden beïnvloed door hormonale veranderingen. Androgenen kunnen de groei van bepaalde bacteriën bevorderen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van zweetcomponenten, wat resulteert in een sterkere geur.

Sommige aandoeningen die leiden tot overproductie of onbalans van androgenen, zoals polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) bij vrouwen, worden geassocieerd met een verhoogde zweetproductie en veranderde lichaamsgeur.

« Terug naar de woordenlijst