« Terug naar de woordenlijst

Odile Crick (1920-2007)

Odile Crick, geboren als Odile Speed, was een kunstenares en de echtgenote van Francis Crick, de mede-ontdekker van de structuur van DNA. Ze werd geboren op 11 augustus 1920 in King’s Lynn, Norfolk, Engeland. Odile speelde een belangrijke, zij het vaak over het hoofd geziene, rol in de geschiedenis van de ontdekking van DNA door haar bijdrage aan de iconische afbeelding van de DNA-dubbele helix.

Na de Tweede Wereldoorlog, terwijl ze studeerde aan de kunstacademie in London, ontmoette Odile Speed Francis Crick. Ze trouwden in 1949. Odile was een getalenteerde kunstenares en haar vaardigheden bleken van onschatbare waarde voor het werk van haar man. Het meest opmerkelijk is dat zij de beroemde illustratie tekende die de structuur van de DNA-dubbele helix voorstelde, zoals die in 1953 in het tijdschrift “Nature” werd gepubliceerd samen met het baanbrekende artikel van Francis Crick en James Watson.

De tekening van Odile Crick werd een van de meest herkenbare symbolen in de wetenschap. Het hielp bij het visualiseren van de dubbele helixstructuur van DNA, wat op dat moment een abstract concept was voor veel mensen, inclusief wetenschappers. Haar werk droeg bij aan de verduidelijking en communicatie van een van de belangrijkste wetenschappelijke ontdekkingen van de 20e eeuw.

Naast haar bijdrage aan de wetenschap door haar kunst, stond Odile Crick ook bekend om haar gastvrijheid en de vele feesten en bijeenkomsten die zij en Francis organiseerden voor collega-wetenschappers en vrienden. Ze was een integraal onderdeel van het sociale leven dat de wetenschappelijke gemeenschap rondom het Cavendish Laboratory en later het Salk Institute in de Verenigde Staten bijeenbracht.

Odile Crick overleed op 5 juli 2007.

« Terug naar de woordenlijst