« Terug naar de woordenlijst

Neovagina

Door een chirurgische ingreep of middels pelottentherapie ‘nieuw’ aangelegde vagina als de vagina niet of onvoldoende is aangelegd.

Een neovagina is een chirurgisch gecreëerde vagina. De procedure om een neovagina aan te leggen wordt vaak uitgevoerd bij transgender vrouwen als onderdeel van geslachtsbevestigende chirurgie, maar het kan ook worden gedaan voor cisgender vrouwen die zijn geboren zonder een vagina of die een vagina hebben verloren door trauma, ziekte of andere medische redenen.

Er zijn verschillende technieken om een neovagina te creëren, waaronder:

  1. Penile inversion: Bij deze veelgebruikte methode voor transgender vrouwen wordt huid van de penis gebruikt om de voering van de neovagina te vormen.
  2. Darmsegment techniek: Hierbij wordt een segment van de darm gebruikt om een neovagina te vormen. Dit kan zorgen voor een natuurlijke smering.
  3. Dilatatie: Bij deze methode wordt regelmatig druk uitgeoefend op het genitale gebied met behulp van dilatatoren om geleidelijk een holte te vormen die functioneert als een vagina.
  4. Huidtransplantaten en andere materialen: Soms kunnen huidtransplantaten of synthetische materialen worden gebruikt om de voering van de neovagina te vormen.

Na de chirurgie is regelmatige dilatatie of geslachtsverkeer vaak nodig om de neovagina open en functioneel te houden. De specifieke zorg en nazorg hangen af van de gebruikte techniek en de individuele behoeften van de patiënt.

« Terug naar de woordenlijst