« Terug naar de woordenlijst

Neoplasma

Gezwel dat goedaardig (benigne), kwaadaardig (maligne) of pre-maligne (pre-cancereus) zijn.

Een neoplasma, vaak aangeduid als een tumor, is een abnormale groei van cellen in het lichaam. Het is een massa of knobbeltje dat ontstaat wanneer cellen zich ongecontroleerd beginnen te delen en te vermenigvuldigen. Neoplasma’s kunnen goedaardig (benigne), kwaadaardig (maligne) of pre-maligne (pre-cancereus) zijn.

  • Goedaardige (benigne) neoplasma’s: Deze tumoren groeien langzaam en verspreiden zich meestal niet naar andere delen van het lichaam. Ze zijn niet kankerverwekkend en vormen meestal geen bedreiging voor het leven. Voorbeelden zijn wratten en moedervlekken.
  • Kwaadaardige (maligne) neoplasma’s: Deze tumoren kunnen zich snel verspreiden en invasief worden, waarbij ze omliggende weefsels binnendringen en zich naar andere delen van het lichaam verspreiden (metastaseren). Dit zijn kankertumoren en ze kunnen levensbedreigend zijn.
  • Pre-maligne neoplasma’s: Dit zijn abnormale groeisels die het potentieel hebben om kwaadaardig te worden als ze niet worden behandeld.

De exacte oorzaak van de vorming van neoplasma’s varieert en kan te maken hebben met genetische factoren, blootstelling aan bepaalde chemicaliën of straling, infecties en andere omgevingsfactoren. Het is belangrijk om regelmatige medische controles te ondergaan en eventuele ongewone groeisels of veranderingen in het lichaam te melden aan een zorgverlener voor een juiste diagnose en behandeling.

« Terug naar de woordenlijst